bir m. sh. -

  1. Djali kundrejt prindërve të vet. Bir i vetëm. Atë e bir. Nënë (mëmë) e bir. Bir e bijë. Eja, bir i nënës! Bir punëtori (fshatari). Bir në shpirt djalë i adoptuar, bir i qasur. Biri im i dashur! Im bir. I biri biri i tij ose i saj. E shoqja e të birit.
  2. Djalë ose burrë në lidhje me vendin e lindjes ose me shtresën e vet shoqërore; djalë ose burrë luftëtar, që është pjellë e një lëvizjeje të madhe shoqërore a që është i lidhur me mish e me shpirt me vendin e me popullin e vet. Bir i malësisë. Bir i fshatit tonë. Bir i revolucionit.
  3. Përdoret për të thirrur një djalë a një burrë të ri nga një i moshuar, që e quan atë të afërt, si djalin e vet. Eja, more bir! Afrohu, biro!
  4. kryes. sh. Pasardhësit e drejtpërdrejtë, brezi i ri. Bir pas biri. Etër dhe bij.
  5. Pjellë mashkull e drejtpërdrejtë e një kafshe. Demat bij.
  • I biri (burri) i botës përçm. shih te botë,~a. I biri i njerkës shih te njerkë,~a. I biri i vashës shih te vajzë,~a. Bot e bir shih te Bot. S'ka bir (zog) nëne thjeshtligj. s'ka asnjë njeri të aftë, s'është askush i zoti (për të përballuar diçka shumë të vështirë). Djalli (dreqi) me të birin thjeshtligj. shih te djall,~i. Qen bir qeni shar. shih te qen,~i 2.[1]

Sinonime

redaktoni

Antonime

redaktoni

Fjalë të prejardhura

redaktoni

Në gjuhë tjera

redaktoni


Anglisht - son
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht - filho
Spanisht - hijo
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht


Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht


Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua

Referencat

redaktoni
  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0

Azerisht

redaktoni

bir

  1. një

Turqisht

redaktoni

bir

  1. një